Varifrån kommer bollsporten basket?

James NaismithNär det ska gås tillbaka till basketsportens ursprung och rötter kommer denna bollsport från Kanada och inte från USA som förmodligen de flesta som är intresserade av basket skulle trott. Här var det den kanadensiske baskettränaren James Naismith, som redan 1891 uppfann denna mycket populära sport. Idag tillhör basket en av de mest spelade bollsporterna över hela världen och älskas av många som både utför den och ser den live eller via tv-rutan. På så sätt skapades en sport som nu har överlevt med ökad popularitet genom åren fram till dags datum. Basket är idag så populärt att det faktiskt finns över 400 miljoner registrerade spelare över hela världen.

Det första som hände när basketsporten uppfanns var att James Naismith letade efter trälådor som skulle utgöra det som idag är de nätade korgarna. Här fanns det då inga trälådor att tillgå och istället fick han använda sig av fruktkorgar vilket då är varför namnet basket uppkommit. Basket betyder nämligen korg på det svenska språket. När det gäller reglerna för basketsporten har de naturligtvis även här ändrats under åren som gått. När sporten spelades för första gången var det inte mycket regler som fanns, men för att göra den säker och rättvis har dess skapats som gör att alla tävlar på lika villkor.

Det finns även ett spel som har en anknytning till basket och som faktiskt fanns långt innan detta spel uppfanns 1891. Detta är spelet korgboll som faktiskt har spelats ända sedan 1600-talet. Här finns detta spel fortfarande och de stora skillnaderna är att korgboll inte har en planka bakom korgen, samt att det inte förekommer någon kroppskontakt i spelet. I korgboll är varje lag bestående av sex spelare, istället för fem som det normalt sett är i basket. Här har du nu fått bakgrunden till bollsporten basket som visar den utveckling som sker av sporten världen över.