Sportbilar från 70-talet

M1 var det första M-modellen från BMW70-talet var en stor era för bilindustrin, på denna tid började nästan alla ha råd med bil i västvärlden vilket satte spinn på industrin ordentligt. Detta ledde till att även sportbilar blev väldigt populära även bland medelsvenssons. En av de mest kända sportbilarna från det tidiga 70-talet är Dodge Challenger R/T HEMI som kom 1970. Bilen har 425 hästkrafter i sin åttacylindriga Hemi-motor, vilket gör den både snabb och högljudd. Bilen räknas vara värd uppåt fyra miljoner kronor idag, givet att den är i toppskick. Plymouth Superbird som även den kom 1990 använde sig av en liknande motor och var en bil som vann många biltävlingar i USA.

70-talets sport bilar från andra delar av världen

Även om bilarna från USA var de bilar som flest visste om världen över, mycket tack vare användningen av bilarna i storfilmer så finner vi många klassiska sportbilar från Asien och Europa under denna tiden. Mazda Cosmo Series II var en av de första japanska sportbilarna och en bil som få kände till här i Europa. Bilen har tv rotorer och tillhör även de första bilarna som hade fem stycken växlar. BMW M1 som visades upp 1978 tillhör idag klassikerna då den banade vägen för BMW:s M-serie. Detta var huvudsakligen en tävlingsbil man klätt som en vanligare sportbil.

70-talets dyraste sportbilar

Även om många av bilarna som släpptes under 70-talet idag är värda väldigt mycket pengar, fanns det även en rad sportbilar som redan då kostade mera än andra sportbilar. Bland dessa finner vi Lamborghini Miura P400 SV som släpptes 1971. Med sin V12 stod denna bilen för hur Lamborghini försökte nå en snabbare hastigheter med sina bilar. 1974 släppte företaget även sin Lamborghini Countach som har en 4liters V12 med 375hästkrafter i sig. Den kraftiga motorn och den snygga designen har gjort att bilen brukar anses som världens mest populära sportbil genom tiderna. Dessa två bilar gjordes inte i så många exemplar vilket gör att de är värda mycket idag.

Bild från: Dmitry Morgan / Shutterstock.com