Lär dig mer om fotbolls-VM 2018

Fotbolls-VM i Ryssland 2018

Älskar du fotboll och ser fram emot fotbolls-VM 2018? Det är du inte ensam om, det har redan skrivits spaltmeter om de kommande evenemanget som kommer ta vid i Ryssland mellan den 8 juni och 8 juli. Bland spelplatserna hittar vi bland annat Moskva, Sankt Petersburg, Samara och Kaliningrad. Det kommer vara 32 nationer som deltar och som vanligt lär stämningen vara på topp. Detta är 21 gången herrarnas världsmästerskap anordnas och därefter kommer det dröja ytterligare fyra år innan vi kan få ta del av världsmästerskapen i Qatar 2022.

Fotbolls-VM i Ryssland

Nya stadion i Ryssland

Inför fotbolls-VM har värdnationen Ryssland sett till att förbereda sig rejält. Redan i slutet av 2010 beslutade FIFA:s exekutivkommitté att mästerskapen skulle hållas i Ryssland och sedan dess har en mängd nya stadion byggts upp. Bland annat har nya Zenit Arena byggts i Sankt Petersburg och kapaciteten ligger på hela 66 881 besökare från hela världen. Även i huvudstaden Moskva har två nya stadion byggts och fixats till, Otkrytie Arena och Luzjnikistadion. I nybyggda Otkrytie Arena kommer spännande matcher att utspelas framför en publik på upptill 44 929 åskådare. Luzjnikistadion har blivit uppgraderad och har en maxkapacitet på hela 81 000 besökare.

64 matcher i 11 städer

När mästerskapen är över kommer 64 matcher ha utspelats på 12 arenor i 11 städer. Finalen kommer att utspelas i Luzjnikistadion och utse världens bästa herrlag i fotboll, en bedrift som Tyskland tog hem i Brasilien 2014. 31 lag har kvalificerat sig medan Ryssland som värdnation automatiskt är med i mästerskapen. Det kommer bli intressant att se om Ryssland klarar av att slå sin bästa placering som skedde för över 50 år sedan då de hamnade på fjärde plats i VM. Reglerna för att besöka Ryssland kommer att förändras under VM och man kommer kunna besöka landet utan ett visum.